Sairaudet

Hevosilla kuin muillakin eläimillä on sairauksia. hevosten yleisimmät sairaudet johtuu ravinnosta, sääoloista ja rasituksesta.

LOISET
Yleisin sairaus hevosella on loiset. loisia on esimerkiksi nimeltään Suolinkaiset ja Sukkulamadot.
Loisia tavataan eriytisesti isoilla talleilla jossa on paljon hevosia.
Lois tartunnassa hevonen laihtuu ja menettää ruokahalunsa hevosen karva muuttuu kiillottomaksi ja niillä voi esiintyä ripulia ja yskää.Loisia yritetään estää hygieenian avulla ja vaihtamalla laitumia tarpeeksi useni. laitumen olisi hyvä kyntää 4-5 vuoden välein että loiset kuolisi maaperästä. hevosille syöotetään matokuuri 4 kertaa vuodessa ja varsoille annetaan ensimmäisenä elinvuonna kaksi kertaa vuodessa.


HENGITYSTIESAIRAUDET
hengitystiesairauksia on suomessa yleisesti johtuen suomen sää oloista jolloin hevosia pidetään paljon sisätiloissa eikä laitumenna kosteana paalattu paaliheinä on yksi allergian aiheuttaja koska hone alkaa pesimään kosteissa heinissä. hevosta pitäisi pitää mahdollisimman paljon ulkona ja pitäisi parantaa tallin ilmanvaihtoa. liian lämmin ja kostea piltuu lisää homeitiöiden ja mikroobien määrää.


LIHASSAIRAUDET
Lannehalvaus on hevosella pahin lihassairaus joka tulee jos syötetään hevoselle paljon väkirehua ja jos hevosella ei ole mahdollista liikkua tarpeeksi. hevosen lihaksiin syntyy levon aikana lihastärkkelystä
ja jollei ennen treenejä lämmitellä tarpeeksi ja oikein niin lihastärkkelyksestä syntyy maitohappoja ja lihas jumiutuu. ensiapuna hevoselle tässätapauksessa on lepo. hevosen päälle voidaan sivellä kylmää vettä jonka jolkeen hevonen loimitetaan. toipilas aikana tarjotaan ruuaksi pääsäntoisestivain heinää.


INFLUENSSA
influenssan kourissa olevalla hevosella on samallaiset oireet kuin ihmisellä yskä korkea kuume ja sieraimista valuu kirkasta nestettä. hevosia rokotetaan influenssan enneltaehkäisemiseksi, mutta mitään lääkettä ei ole hevosille flunssaan. flunssan aikana ja toipilaana vältetään hevosen rasitus ettei tauti menisi sydänlihakseen...niinkuin ihmisilläkin


ÄHKY
On kahdenlaista ähkyä ummetusähky ja kaasuähky. ummetusähkyssä tulee suoleen tukos jolloin rehu ei pääse liikkumaan suolessa. syynä ummetusähkyyn voi olla liian kuitupitoinen ruoka ja/tai liikunnan vähyys.
suolistiähky voi tulla jos suolistossa tapahtuu käymishäiriö. suolistoähkyn aiheuttaa liian suuri väkirehuannos ja homeisesta ja pilantuneesta rehusta.
hevonen kadottaa ruokahalun ja yrittää jopa piehtaroira pilttuussa. hevonen mielellään pysyy makuulla.
kun todetaan ähky niin pitää soittaa eläinlääkärille ja taluttaa hevosta odotellessa lääkäriä. hoitamaton ähky voidaan yleensä parantaa leikkauksella.


ARATJALAT
yleisesti kaviokuume esiintyy kaikissa neljässä kaviossa yhtäaikaa liiallinen valkuaisten saanti tai ruokavalion muutos voi olla kaviokuumeen aiheuttaja. kaviokuumeessa kaviot muuttuvat kuumiksi ja kävely vaikeutuu. yleensä hevosta hoidetaan tällöin särkylääkkeillä.