Ratsujen ja ponien jalostettavia ominaisuuksia ovat tyyppi, rakenne, liikkeet ja suorituskyky. Suorituskyvyn lisäksi otetaan huomioon hevosten runsas vapaa- ajan ja harrastekäyttö, joten myös luonteella ja käsiteltävyydellä on suuri merkitys. Suorituskyvyn kannalta tärkeimpiä osatekijöitä on mm. ratsastettavuus, hyppykapasiteetti, liikkeiden lennokkuus ja säännöllisyys. Rotuponien osalta myös rotutyyppi on tärkeä jalostettava ominaisuus. Myös liikkeiden on oltava rodulle tyypilliset.

Ratsujen ja ponien arvostelu tapahtuu tamma- ja varsanäyttelyissä sekä oripäivillä. Islanninhevoset arvioidaan niiden omissa islanninhevosnäyttelyissä. Yksilöarvostelu tapahtuu näyttelyissä, joissa ne voivat saada arvostelutuloksia nuorina hevosina ja 4- vuotiaina ja vanhempina kantakirjaustilaisuuksissa. Nuorilla hevosilla ja poneilla yksilöarvostelu sisältää liikkeiden ja rakenteen arvostelun. Yksilöarvostelu sisältää kantakirjattavilla tammoilla sekä poni- ja vuonohevosoriilla lisäksi myös ratsastus- tai ajokokeen. Ratsuhevosoriiden suorituskykyä arvostellaan suorituskyvynkokeen avulla. Oriiden jalostusarvostelu sisältää myös terveystarkastuksen. Yksilöarvostelussa huomioidaan myös kilpailusuoritukset minkä perusteella hevonen/poni voi saada suoritusluokastaan merkinnän. Oriiden jälkeläisarvostelu tapahtuu uusintatarkastuksessa enintään viiden vuoden välein. Jälkeläisten perusteella ori voidaan palkita jalostusarvokirjaimella. Myös tamma voidaan palkita kyseisellä kirjaimella.

Jokaiselle rodulle on määritelty oma jalostustavoite, jotka on kirjattu Lämminveristen ratsuhevosten, ponien, islanninhevosten ja vuonohevosten jalostusohjesäännössä. Kasvatuksessa tulisi siis pyrkiä juuri näihin asioihin. Esimerkiksi suomalaisten puoliverihevosten (FWB) jalostustavoitteena on jalostaa suorituskykyinen hevonen, joka tyypiltään, rakenteeltaan, liikkeiltään, luonteeltaan ja kestävyydeltään on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Kantakirjaustilaisuudessa oriilta ja tammalta mitataan seuraavat mitat: säkäkorkeus, lautaskorkeus, rinnanympärys ja etusäären ympärys. Rakenne ja liikkeet arvostellaan seuraavista kohdista: tyyppi, pää, kaula ja runko, jalat ja kaviot sekä liikkeiden säännöllisyys, käyntiliikkeet ja raviliikkeet. Jokaisesta kohdasta tuomari antaa 4-10 pistettä. Tammojen ja oriiden pistevaatimukset palkintoluokissa ovat hieman erilaiset. Tamma tai ori palkitaan I palkinnolla, jos pistemäärä on väh. 40. Tamma palkitaan II palkinnolla, jos pistemäärä on 35 ja orilla 37. Tamma saa III palkinnon, jos sen saavuttama pistemäärä on 30.